Selkäkivut

Krooniset selkäkivut hoidettavaksi ammattilaisella

Eurooppalaiset selkäasiantuntijat ovat laatineet EU:n koordinoiman hoitosuosituksen krooniselle alaselkäkivulle. Sen mukaan selkäpotilaat hyötyvät lääke-, harjoittelu- ja manipulaatiohoitojen lisäksi avoterveydenhuollon lääkärin panostuksesta potilaan vaivoihin. Tulehduskipulääkkeiden vaikutus ja hyöty kroonisissa selkäkivuissa on suuri. Lihasrelaksantit toimivat korvaavina lääkkeinä kun tulehduskipulääkkeet eivät sovi. Kirurgisia hoitoja tarvitaan hyvin harvoin.

Ohjattu harjoitteluterapia

Ohjattu harjoitteluterapia on tutkitusti tehokas hoitomuoto. Mikään yksittäinen harjoittelumuoto ei ole toista parempi, vaan niitä tulee yhdistellä ohjatusti. Selkäpotilaiden tulisi harjoittaa niin voima-, lihas-, kestävyys- kuin aerobistakin harjoittelua. Hierontakin voi auttaa ohjatun harjoittelun yhteydessä.

Krooniset selkäkivut

Tälläkin hetkellä n. 300 000 – 400 000 suomalaista kärsii kroonisesta selkäkivusta. Heistä suurimmalla osalla syy on toiminnallinen ja siten hoidettavissa manuaalisen lääketieteen keinoin.

Uusiutuvat selkäkivut sinunkin ongelmasi?

Selkäkivut uusiutuvat n. 50 % todennäköisyydellä vuoden sisällä. Säännöllinen liikunta ja muutenkin aktiivinen elämäntapa pienentävät uusiutumisriskiä.

Jos potilaalla epäillään vakavaa terveysongelmaa, tutkimukset aloitetaan magneettikuvauksilla ja laboratoriokokeilla.